odohurtado.com

Narrador català de l'exili avui pràcticament oblidat, Odó Hurtado és autor d'una reduïda obra d'estil clar i elegant, en la qual desenvolupa de manera especial el retrat psicològic de tipus femenins de la burgesia barcelonina de la pre-guerra i el primer exili. Guanyador del Premi Narcís Oller de 1954, Fastenrath 1957 i Finalista del Premi Sant Jordi 1962, va ser col·laborador assidu de les revistes catalanes a Mèxic, on va viure des del final de la Guerra Civil i on hi va descobrir la seva vocació tardana, la de novel·lista.

Consultar la biografia.

"En néixer, la seva mare va posar-li per nom Araceli, que li feia soroll de romàntic, perquè tenia motius per creure que era filla de l'amor i no del senyor Bofill, el ric propietari que la tenia entretinguda i que, molt amoïnat, es pensava ésser-ne el pare.

La Lola, que era una dona poc preparada, pero d'intel·ligència desperta, de seguida va comprendre que la nena era un destorb i havia estat una equivocació. La reacció dels dos homes que podien atribuir-se'n la paternitat fou, a més a més, molt clara.

Amb l'un, el de l'amor, va renyir-hi als primers simptomes d'embaràs i no va tornar a veure'l. L'altre, perquè li agradava molt la Lola i no li sortia massa cara, va acceptar, encara que amb molta reticència i de mala gana, que fos filla seva.

Però abans que el senyor Bofill posés condicions, la nena desaparegué de la seva vista. La Lola l'havia portada a dida a Mollet."

L'Araceli Bru
Mèxic, 1958