odohurtado.com

Narrador català de l'exili avui pràcticament oblidat, Odó Hurtado és autor d'una reduïda obra d'estil clar i elegant, en la qual desenvolupa de manera especial el retrat psicològic de tipus femenins de la burgesia barcelonina de la pre-guerra i el primer exili. Guanyador del Premi Narcís Oller de 1954, Fastenrath 1957 i Finalista del Premi Sant Jordi 1962, va ser col·laborador assidu de les revistes catalanes a Mèxic, on va viure des del final de la Guerra Civil i on hi va descobrir la seva vocació tardana, la de novel·lista.

Consultar la biografia.

"Cada un recitava emocionat el seu monòleg i escoltava ple d'interes el de l'altre. I d'aquella estranya inharmonia resultava, d'una manera clara, que el drama del de fora fou resultat del desconcert i la inquietud per al demà i la tristesa del de dintre només dolor d'haver-se fos l'ahir.

Que en l'un hi havia hagut a pesar de tot -des del primer moment- l'esperança d'una lluita, vivificant encara que fos per mòbils immediats i egoistes de simple supervivència, i en l'altre, només l'aixafament desemparat de la impotència.

Que el primer havia pogut moure's, bellugar-se, conservar, tot i l'ensorrada, una il·lusió de fer. I que el segon havia quedat travat, perduda qualsevol altra possibilitat que la d'esperar, aturat, sense cap esperança. Tots dos l'havien trobada, la sortida del pou on es trobaren un moment ofegats.

Ell, en la vida agitada d'un món nou; ella, en el baume consolador dels dies i en la necessitat jove de viure, estimulada pel contacte i la presència de la terra i la ciutat estimades."

Desarrelats
Barcelona, 1964